Kleiduiven schieten

Kleiduiven schieten is een tak van de schietsport die in de buitenlucht wordt beoefend. Er wordt geschoten met hagelgeweren, waarbij het de bedoeling is om een soort schoteltjes (kleiduiven) uit de lucht te schieten. De kleiduiven worden met behulp van een machine gelanceerd en dit kan in alle denkbare richtingen. Daarbij bestaan er verschillende soorten kleiduiven in verschillende kleuren en maten, zodat er ontzettend veel mogelijkheden zijn aan te brengen.
Er kan in drie verschillende disciplines worden geschoten te weten: Parcours de chasse (jachtparcours), Skeet en Trap.

Parcours de chasse

Dit kan gezien worden als een alternatief voor de reguliere jacht, waarbij er dus niet op echt wild wordt geschoten, maar op kleiduiven. De kleiduiven worden op verschillende manieren gelanceerd om zo een simulatie te krijgen van verschillende typen wild, bijvoorbeeld: fazanten, eenden en hazen.

Skeet

Bij skeet, wat tevens een olympische discipline is, worden slechts twee tegenover elkaar gepositioneerde machines gebruikt om kleiduiven te werpen. De schutter werkt hierbij een aantal verschillende posten af in een halve cirkel en krijgt op die manier te maken met verschillende duiven.

Trap

Hier kunnen we nog extra onderscheid maken tussen balltrap en Olympisch trap. De schutter staan in beide gevallen achter en boven de machine en weet niet in welke richting de kleiduif zal vliegen. Bij balltrap staat 1 machine die continu zowel op- en neergaande als links-rechts bewegingen maakt. Bij Olympisch trap heeft iedere schutter (maximaal 5) 3 machines. Op het moment dat de schutter de duif afroept, kiest de computer willekeurig 1 van de 3 machines.